2012. március 20., kedd

Mitől gyógygomba a gyógygomba?

network.hu
Mitől gyógygomba a gyógygomba?
A gyógygombáknak nagyon sokféle egészség segítő hatást tulajdonítanak. Ez a bennük található béta glukánoknak köszönhető, amelyek egy jelentős csoportja antibiotikus hatású, más béta glukánok a ráksejteket képesek elpusztítani, de van olyan béta glukán csoport, amely az immunrendszer hatékonyságát javítja. Vannak béta glukánok, amik égési sérüléseket gyógyítanak, van olyan béta glukán csoport amelyik a cukorbetegséget gyógyítja és bizonyos béta glukánok a radioaktív sugárzás káros hatásait is képesek mérsékelni. A gyógygombákat már évezredek óta használják a hagyományos kínai orvoslásban és Japánban. Toxikus mellékhatásaik nincsenek és egyre többen köszönhetik egészségüket vagy javulásukat a gyógygomba készítményeknek.
A gyógygombák gyógyító hatását elsősorban a bennük lévő poliszacharidokkal magyarázzák. A poliszacharidok összetett szénhidrátok, azaz összetett cukrok. A cukrok nagyon sokféleképpen kacsolódhatnak egymáshoz, sokkal több és bonyolultabb molekulaféleséget képezhetnek, mint pl. a fehérjék. A sejtjeinket alkotó fehérjék nagy része cukormolekulához kötődve működik, amelyek meghatározó szerepet játszanak sejtjeink működésében, ingerfelvevő és –leadó mechanizmusaiban. A sejtjeinket elcukrosodott fehérjékből álló külső köpeny borítja, ami a sejtek közötti kölcsönhatásokat alapvetően meghatározza. A gyógygombák poliszacharidjai a sejtek közötti kölcsönhatásokban játszanak meghatározó szerepet. Amikor egy sejt belső szerkezetében változás következik be, a külső szénhidrát fehérje köpeny szerkezete megváltozik. Ezt érzékeli immunrendszerünk és a károsodott sejtet kiiktatva, előzi meg a nagyobb bajt (pl. rákos elfajulás). A ráksejtek nagy hányada képes a külső köpenyét úgy alakítani, hogy az immunrendszert megtévesszék, ezáltal ellenük hatékony immunválasz nem alakulhat ki. A gyógygombák poliszacharidjainak egy része képes hozzákötődni ezekhez a megváltozott külső köpeny mögé bújt tumor sejtekhez, mintegy megjelölve azokat. Ennek következtében a daganat sejtnek már sokkal nehezebb elbújnia az immunrendszer elől. Leegyszerűsítve a rákos megbetegedések elleni küzdelemben az immunrendszer és a poliszacharidok harcolnak a daganatsejtek ellen. A pontos mechanizmus feltárásának még csak az elején járunk.
Japánban a gyógygombák bizonyos poliszacharidjait elismert tumor gátló gyógyszerré fejlesztették, ez a Krestin, amelynek költségét fedezi az állami egészségügyi biztosítás. Ez a gyógyszer poliszacharid-K csoportot, fehérjékhez kötött poliszacharidokat tartalmaz, amelyet az immunrendszer működésének erősítésre használnak a rák kezelésében néhány európai országban, Kínában, Japánban és Ausztráliában. A Krestint adjuváns terápia részeként alkalmazzák a rák gyógyításában, daganatos betegek terápiájában. Adjuváns kezelés során általában több gyógyszert kombináltan alkalmaznak. Az in vitro, in vivo és a humán klinikai vizsgálatok előzetes eredményei bizonyítják a gyógyszer hatékonyságát a gyomor, nyelőcső-, vastagbél-, emlő-és tüdőrák adjuváns kezelésében, ugyanis a poliszacharid-K csoport gátolhatja a rák kialakulásának különböző mechanizmusait. A humán klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyógyszer hatással lehet a rák kiújulásának megakadályozásában adjuváns terápiában és in vitro és humán vizsgálatokban gátolt bizonyos rákos sejtvonalakat. Daganatos betegek kemoterápiájában kiegészítésként alkalmazva növelte a rákos betegek túlélési idejét. Randomizált (véletlenszerű, véletlen mintavétel), kontroll vizsgálatok alapján a következő típusú rákos megbetegedésekben értek el eredményeket: gyomorrák (meta-analízise 8,009 beteg), colorectalis rák (randomizált, kontrollált vizsgálatban 448 beteg), kis-sejtes carcinoma, nem-kissejtes carcinoma. Vegyes eredményeket értek el a következő ráktípusokban: emlőrák, veserák, leukémia.
gyógyggombák poliszacharidjai nemcsak a rák gyógyításában, daganatos betegségek terápiájában használhatóak fel, hanem biztatóak az autoimmun betegségekben gyakorolt hatásuk is. Az autoimmun betegségben, az immunrendszer hibás működése miatt az egészséges, ép sejteket kezdi el pusztítani. A gyógygomba poliszacharidok immunmoduláns és immunstimuláns, azaz immunrendszert erősítő és támogató hatásait jól hasznosíthatják vírusos és bakteriális fertőzések kezelésében is.
A gyógyggombák nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, mikroelemeket. A gombák kevés nátriumot, viszont sok káliumot és foszfort tartalmaznak, ezért jótékony lehet a használatuk magas vérnyomásban szenvedőknél. A gyógygombák rendszeres fogyasztása magas vastartalmuk miatt a vashiányos vérszegénység kialakulását előzheti meg. Sok cinket és mangánt tartalmaznak. A cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van. Létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában, a sejtek anyagcsere folyamataiban, a nukleinsavak és fehérjék szintézisében azaz a sebgyógyulásban, növekedésben. A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek csak kis mennyiségben van szüksége. Mégis számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele. A mangán képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Egyes kutatások azt igazolták, hogy a daganatokban alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD enzim szintje, amely arra utal, hogy a mangán szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában. A mangán számos, az anyagcserében kiemelkedő szerepet játszó enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok, főleg a pajzsmirigy- és nemi hormonok előállításához. Kiemelkedő a ganoderma lucidum germánium tartalma. A germánium olyan nyomelem, ami hasonlóan a szelénhez, elősegíti a nehézfémek és más mérgező anyagok szervezetből való kiválasztását.
A gombák vitamin tartalma magas mind a vízben  (C-vitamin, B vitaminok), mind a zsírban oldódó vitaminok (D, E, K, A) tekintetében. A gombák nélkülözhetetlenek a vegetáriánus étrendben a folsav és B12 vitamin tartalmuk miatt. Folsav és B12-vitamin nélkül vészes vérszegénység alakulhat ki. A folsav csökkenti a koraszülés veszélyét és szedését már a terhesség előtt ajánlott elkezdeni, mert a fejlődő embrió gerince csak folsav jelenlétében záródik le tökéletesen. Folsav hiányában nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek. A B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben és a gombákban található meg, növényi eredetűben nem. Ez is bizonyítja, hogy a gombák közelebb állnak az állatokhoz, mint a növényekhez. Mivel növényi tápanyagokban nem található meg a B12-vitamin, vegetáriánusoknak a vészes vérszegénység megelőzése érdekében mesterségesen vagy természetes úton, gombák fogyasztásával kell pótolniuk a B12-vitamint. Legkedvezőbb módon akkor hasznosul, ha B6-vitaminnal együtt szedik. Mivel a gombákban nagy mennyiségben találhatóak B-vitaminok, rendszeres fogyasztásuk kiválthatja a szintetikus, mesterséges vitaminok szedését. B12-vitamin hiányában szinte teljesen leállhat a vörösvértestek képzése, így vészes vérszegénység lép fel, az anyagcsere-folyamatok zavarának következményeként pedig gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok, étvágytalanság, növekedési zavarok jelentkeznek.

Hogyan segíthetnek a gyógygombák a rák kezelésében?

Folyamatosan kutatják, hogy egyes gombákat, gyógygombákat miként lehetne felhasználni a daganatos betegségek gyógyításában. Rájöttek, hogy a gyógygombák hatóanyagai általában kifejezetten nagyméretű molekulák.
A rosszindulatú daganatos sejtek működéséhez szükséges a folyamatos tápanyag ellátás. A tumor sejtek mint az élősködők a környezetüktől vonják el a szükséges tápanyagot és olyan olyan anyagokat bocsátanak ki, amik a daganatok környezetében az új ér képződést stimulálja. Viszont ezeknek az ereknek a minősége meg sem közelíti a normális erek falának a minőségét. Ezek az erek hézagosak, egyenetlen felszínűek. A normális, egészséges érfalon keresztül bizonyos méret felett semmilyen molekula nem juthat át, de a daganatot ellátó erek átengedik a molekulákat. A gyógygombák óriás molekulái a normális sejtekbe nem nagyon jutnak be, viszont a rossz minőségű daganatos sejteket ellátó erek falán könnyen átjutnak és ezáltal a tumor sejtekbe is nagyobb koncentrációban képesek feldúsulni és azok pusztulását okozni. Jelenleg a kemoterápiás szerek kis molekulákból épülnek fel, ezért a normális sejtekbe is könnyen bejutnak a normális erek falán átvándorolva, ezért nem csak a daganat sejteket, hanem a normális sejteket is károsítják.
A gyógygombákban nagy mennyiségű béta glükánt (poliszacharid) fedeztek fel. Eddig a felfedezésig úgy tartották, hogy a gyógygombák csak indirekt módon, az immunrendszer erősítésén keresztül hatnak a különböző egyéb és daganatos betegségekben. A kutatók folyamatosan tanulmányozzák a béta glükánok immunrendszerre gyakorolt jótékony és terápiás hatásait, de a poliszacharidok pontos működését még ma sem ismerjük. A béta glükánok immunrendszer stimuláló hatását minden egyes vizsgált állatfaj esetében sikerült kimutatni a földigilisztától egészen az emberig. Jelenlegi ismereteink szerint a poliszacharidok közül a béta glükánok voltak képesek minden egyes vizsgált fajnál pozitív hatást kifejteni az immunrendszerre. Japánban már 25 éve használják rákos betegek immunterápiájának kiegészítőjeként a gyógygomba alapú béta glükánokat. Ezek a poliszacharidok erősítik a szervezet természetes védekezőképességét és erősítik az immunrendszert a daganatos betegség elleni küzdelemben.
A gyógygombákat és a gyógygomba kivonatokat egyre több országban használják a rák elleni küzdelemben az immunrendszet erősítő, immunmoduláns tulajdonságaik és direkt daganat gátló hatásuk miatt. A leggyakrabban használt gyógygombák a ganoderma lucidum (reishi, pecsétviaszgomba), shiitake gomba, maitake (grifola frondosa, bokrosgomba)és a cordyceps (kínai hernyógomba). Ezeknél a gyógygombáknál az eddigi kutatások anti-tumor hatást, vírusölő hatást, gyulladás csökkentő hatást és májvédő tulajdonságokat feltételeznek.
A Ganoderma lucidum gyógygombát a gyomor, a máj, a tüdő és a bőr rákos megbetegedéseinek gyógyításánál is alkalmazzák. A Linus Pauling Institute of Science és a Medicine (USA) 250 „reménytelen” betegnek adagoltak nagy dózisban reishi kivonatot kiegészítésként terápiájukban. Megfigyelték, hogy a fertőzések csökkentek, ami annak köszönhető, hogy az antitestek termelése javult. A különböző vizsgálatok javulást mutattak a tüdőrák, agydaganat, májrák, vese-és hasnyálmirigy-rák kezelésében. Továbbá a bélráknál spontán gyógyulást észleltek. Megfigyelték még, hogy a betegek kevésbé voltak hajlamosak a gyulladásra, kevésbé hullott a hajuk és erősödött az általános állapotuk. Szakemberek tapasztalatai szerint a reishi elősegíti a megfelelő immunválasz kialakulását, csökkenti a kemoterápia mellékhatásait és védi az ép sejtek DNS-ét.
Ganoderma lucidum gomba fogyasztása alkalmas lehet az immunrendszer erősítésére, általános közérzet javítására, asztmára, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szív és érendszeri problémák valamint kemoterápia kiegészítő kezelésére, szexuális problémák javulásához. Az, hogy hol és milyen mértékben tud hatni sok tényezőtől függ. Ilyen a személy általános fizikai, lelki szellemi állapota, az eset súlyossága, előrehaladottsága, illetve az életmód egyéb területei pld sport, táplálkozás, dohányzás stb!
Tehát hangsúlyoznám, hogy a ganoderma nem gyógyít, nem is gyógyhatású készítmény de bizonyítottan és hatékonyan serkenti a test öngyógyító képességeit, és megadja a test ezen tevékenységéhez a szükséges és nélkülözhetetlen tápanyagokat, amit egyébként a hiányos és egészségtelen táplálkozás miatt nem viszünk be a szervezetbe!


A Ganoderma lucidum gomba fogyasztásának mellékhatásai
A pecsétviaszgomba alkalmazása során különösebb mellékhatásra nem kell számítani. A Ganoderma lucidum gomba immunstimuláló hatással rendelkezik, ezért kerülni kell az immunszupresszív (immunrendszer működését csökkentő) készítményekkel történő együttes alkalmazását. Kerülendő a Ganoderma lucidum fogyasztása véralvadásgátló gyógyszerek, Aszpirin szedése mellett, mert összeadódó hatásra lehet számítani (Shimizu és munkatársai, 1985). Nagyon ritkán a gomba felhasználása során egyéni rekacióként allergiás tünetek jelentkezhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése