2015. május 20., szerda

Ganoderma lucidum gyógygomba hatásai

Az ősi kínai medicina 2000 éve használja a Reishit gyógyító célokra, főként az arthritis és egyéb gyulladások kezelésére.
A Reishi (latinul: Ganoderma lucidum, vagy a Kínában használt Ling Zhi) az egyik legnépszerűbb gyógyító gomba, és bár nem csodaszer (tehát nem alkalmas minden betegség gyógyítására), a modern kutatások egyre inkább alátámasztják az ősi gyógymódok hatékonyságát.
Kínában főleg arthritisz és bronchitis kezelésére használják, a modern ázsiai, európai és amerikai kutatások folyamatosan igazolják és feltárják gyógyító mechanizmusát.
Egy 2003-as indiai kutatás azt mutatta, hogy a Reishi képes közel 60%-kal csökkenteni a gyulladást akut vagy krónikus ödémában. Az ödéma vagy vizenyő (vízkór) a kapillárisok és a szövetek közötti folyadékcsere folyamatának zavara miatt alakul ki, folyadék halmozódik fel a szövetekben.

Egy 1993-as amerikai tanulmány szintén azt találta, hogy a Ganoderma lucidum kivonat jelentős gyulladás csökkentő hatással rendelkezik.
2006-ban Kenneth Blum és munkatársai olyan tanulmányt publikáltak, melyben a Reishi kivonat arthritiszre gyakorolt pozitív tulajdonságairól írtak. Ugyan ebben az évben egy kínai tanulmány a Reishi kivonat immunmoduláns hatásairól írt az arthritisz vonatkozásában. A kutatás szerint a jótékony tulajdonság a Reishiben található poliszacharidoknak köszönhető.

Az Experimental Oncology lapban megjelent tanulmány a vastagbélrák és a Reishi kapcsolatáról ír. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a Ganoderma lucidum kivonat gátolja a ráksejtek burjánzását, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
A Cancer Research UK kutatói mélyrehatóan vizsgálták a Ganoderma lucidum tulajdonságait, és egyértelmű következtetésre jutottak a gomba jótékony hatásaival kapcsolatban. A rendkívül precíz és hosszú tanulmány részletesen taglalja a Reishi jótékony összetevőinek működését.
Szintén hatalmas irodalommal látta el a világot a kínai Shanghai Egyetem és a japán Wakan Shoyaku Botany Institute (Tokyo) közös tanulmánya, mely szintén rendkívül részletesen taglalja a Ganoderma lucidum rákos megbetegedésekben kifejtett jótékony hatásait, a gomba összetevőinek hatásmechanizmusát.

Sok néven illetik világszerte a Ganoderma lucidum gyógygombát, mely a világ számos területén előfordul.
A Föld egyik legszebb gombája nevét onnan kapta, hogy kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja. Kínában már 4000 éve az egyik leghatékonyabb gyógyító növényként tartják számon. Az első írásos emlékek 2000 éves múltra tekintenek vissza.
Kilenc alfaja ismert, de mára már csak a ganoderma lucidum és a ganoderma japonicum lelhető fel számottevő mennyiségben. A gomba termőteste és miceliuma (micelium=a gomba tenyésztestét felépítő fonalak szövedéke) fogyasztható, de manapság a modern termelési technológiáknak köszönhetően a micéliumot használjuk fel. A micélium tenyészet egy igen figyelemre méltó formája a lila kukoricán történő gomba tenyésztése. A vadon fellelhető termő testek igen ritkák, a múltban is azok voltak, ezért pl. Kínában, ha valaki ilyen gombát talált, annak kötelessége volt beszolgáltatni a császári udvarnak.
A korabeli feljegyzések szerint nagyon sokrétű felhasználása volt a pecsétviaszgombának, az asztmától a magas vérnyomáson keresztül az álmatlanságig használták a betegek gyógyítására. Akkoriban a gomba őrleményéből nem túl ízes teát készítettek (a ganoderma kifejezetten keserű), manapság kávéval is keverik, mert abban a keserű íz nem feltűnő. Ebben a formában azonban csak igen kis mennyiség vihető be a szervezetbe.

A pecsétviaszgomba talán Japánban a legelfogadottabb gyógygomba, melynek az alábbi hatásokat tulajdonítják:

1, vérnyomás csökkentő, nyugtató hatás - adenozin, triterpének, ganoderol A és B
2, antihisztamin szerű, allergiát gyógyító hatás - C és D típusú ganoder savak
3, vércukor csökkentő hatás - ganoderan A és B.
4, daganatsejtekre gyakorolt gátló hatás: ganodersav T és Z, valamint óriás poliszacharidok
5, koleszterin és vérzsír csökkentő hatás - ganodersav származékok
6, gyulladás csökkentő és simaizom lazító hatás

A kiterjedt szakirodalom szerint elsősorban máj-, tüdő-, gyomor-, bél-, prosztatarák és bizonyos leukémia féleségek esetében került sor olyan vizsgálatokra, amelyek alapján, főleg a távol-keleti országokban (Kína, Japán, Korea) kiegészítő kezelésként kifejezetten javasolják a ganoderma fogyasztását.
Külön kiemelik ezek a tanulmányok a ganoderma béta glukán tartalmát, és azt, hogy a béta glukánok hatékonysága C-vitaminnal kombinálva növelhető. A béta glukánok szerepe szintén nem elhanyagolható, amikor a gomba tumor sejtekre és az immunrendszerre gyakorolt hatását elemezzük.

Az ajánlott dózis általában napi 100-600 mg ganodrema por, ami kb. 2-8 g száraz gomba mennyiségének felel meg a hatóanyagok vonatkozásában. Vannak azonban olyan tanulmányok, amik 2-10 ezer mg/nap dózist is megengednek, főleg a rosszindulatú daganatos betegségek bizonyos formáinál.
Furcsa fintora az életnek, hogy egy négyezer éve ismert és használt gyógygombáról napjainkban is még milyen keveset tudunk, és ez a tudás is csak az utóbbi harminc év intenzív kutatásainak az eredménye. Persze sok más gyógynövénnyel így van ez. Évszázadok óta használjuk, de a hatásmechanizmus csak alig néhány éve tisztázott részben vagy egészben.

Laboratóriumi, valamint állat kísérletek a Ganoderma lucidum ráksejt pusztító hatását mutatták ki. A későbbi tanulmányok úgy találták, hogy az anti-tumor hatásért a Ganodermában található poliszacharidok felelősek. A mai napig azonban nem történt kontrollált humán (tehát embereken végzett) kísérlet a ganoderma tumor sejt pusztító hatásáról.
Ezért a ganoderma ezen irányú jótékony hatásait csak indirekt módon tudjuk igazolni. Ezek alapján az indirekt információk alapján a ganoderma indikációi az alábbi körben jelölhetők meg:

1, a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkentése
2, a túlélés növelése, a metasztázisok (áttétek) kialakulásának csökkentése
3, az életminőség növelése
4, az előfordulás és a kiújulás valószínűségének csökkentése.
Bármely rákféleség önmagában ganodermával történő gyógyítása valószínűtlen, jótékony hatása szinte minden rosszindulatú rákbetegség esetén valószínű.

Mivel a ganoderma jótékony hatása, ráksejt károsító hatása vitathatatlan, ezért fontos megkülönböztetni az egyes indikációkat. Ezek összesen tehát 4 csoportra oszthatók:

1, a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkentése: fáradtság, étvágytalanság, hajhullás, csontvelő szupresszió, fertőzés veszély. Tanulmányok bizonyítják a ganoderma jótékony hatását fáradtság (Yang, 1994), hajhullás (Miyamoto et el. 1985), csontvelő szupresszió (Jia et al. 1993) esetén és több kutatás folyik, melyekben a ganoderma jótékony hatásait vizsgálják kemoterápia és sugárkezelés során.

2, a túlélés növelése, a metasztázisok (áttétek) kialakulásának csökkentése: egyelőre csak kis esetszámú tanulmányok és állatkísérletek mutatják ezt a hatást. Bizonyos állatkísérletekben a ganoderma képes volt megakadályozni az áttétek kialakulását, jelentősen növelte a túlélést (Taguchi 1987, Honma 1982, Kimura et al. 1994, Lee 1984, Suga 1994, Chang 1994).

3, az életminőség növelése: a legtöbb adat ezen a téren főleg tapasztalati úton gyűlt össze, de készült olyan szignifikáns kísérlet, melyben a rákos betegek fájdalmának csökkenése volt tapasztalható (Kupin, 1994).

4, az előfordulás és a kiújulás valószínűségének csökkentése: a ganoderma lucidum bizonyítottan növeli a természetes ölősejtek (NK) és a cytotoxikus T-sejtek (CTC) aktivitását, s ez csökkentheti a rák kialakulásának valószínűségét (Lotzova, 1985).

Összegzés
Bár a ganoderma lucidum nem gyógyszer és egyelőre nincsenek olyan szabályos, evidenciákon alapuló klinikai eredmények, melyek egyértelműen bizonyítanák a gomba tumor sejt pusztító tulajdonságát a rákos betegekben, azért in vitro és állatkísérletek egyértelműen kimutatták ezt a hatást, ezért lehet igen hasznos a ganoderma tartalmú étrend-kiegészítő készítmények fogyasztása daganatos betegségekben.
És ne hagyjuk figyelmen kívül az évezredes megfigyeléseket se. A fekete himlő pl. egész civilizációkat pusztított el, pedig már dr. Jenner előtt kb. 1000 évvel a kínaiak tudták, hogy a tehénhimlős istállóban végzett fejés és tej ivása után himlőszerű tüneteket kaphat, aki ezt megteszi. De ez sokkal enyhébb, magától gyógyul és utána a rettegett fekete himlőt már soha nem kapja el az illető. Kár, hogy senki nem figyelt rájuk, így zavartalanul szedhette áldozatait a betegség még sok-sok évszázadon át.
(Forrás:megafood)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése